Mısır-Yaprak Yanıklığı

By 28 Temmuz 2020 Ağustos 16th, 2020 Genel

Belirtiler

Mısır yaprak yanıklığı (sap çürüklüğü); sıcak ve nemli alanlarda yaygın olan bir hastalıktır. Başlangıçta küçük, baklava dilimine benzeyen, olgunlaşma ile birlikte en yakındaki damara uzayıp 2-3 cm uzunlukta dikdörtgene dönüşebilen beneklerdir. Bunlar birleşerek büyük yanıklık halini alır. Bu belirtiyi  ‘’O’’ ırkı oluşturur.

Bu ırkın oluşturduğu benekler oval, daha büyük veya iğ şeklinde,sarı yeşil veya klorotik hale ile çevrilidir. Lezyonlar, daha sonra kırmızı-kahverengi sınırlara sahip olur.

Furcicium yaprak yanıklığı; düşük sıcaklık ve nemli koşullarda yaygındır. İlk belirtiler, yapraklar üzerinde hafif, oval ıslak görünüşlü, gri-yeşil veya güneş sarısı, eliğs şeklinde küçük lekelerdir. Bu lekeler gelişir ve uzun,mekik şeklinde, ölü alanlara dönüşür. Nemli havalar yaprak yüzeylerinde üretilen koyu zeytin siyahı konidiler, konsantrik halklar şeklinde alanlar oluşturur. Hastalıklı bitkiler, genellikle düşük sıcaklık ve soğuk zararına uğramış bir görüntü veriler.

Hastalık Döngüsü ve Epidemiyolojisi

İlkbaharda konidiler, yağmur sıçratmaları ve rüzgarla konukçulara yayılır. Enfeksiyon, serbest nemin varlığında ve 15,5-26,5C sıcaklıklar arasında ortaya çıkar. Lezyonlar, daha düşük sıcaklıklara göre 30C’de, daha hızlı bir şekilde oluşur ve genişler.

Leave a Reply