Külleme – Ağ Leke Yaprak Çizgi

By 5 Ağustos 2020 Ağustos 16th, 2020 Genel

Etmen

Blumeria (=Erysiphe) graminis

Belirtileri

Külleme hastalığı ana konukçusu buğday, arpa ve yulaftır. Etmen, konukçu bitkinin besinini tüketir, fotosentezi azaltır ve terleme ile birlikte solunumu arttırır. İlk belirtileri, önceleri yaprakta nokta şeklinde beyaz gri renkte lekeler halinde görülür. Bitkinin tüm organlarında belirti oluşturabilmesine karşılık, en fazla alt yaprakların üst yüzeyinde beyaz pamuğumsu püstüller halinde ortaya çıkar.

Hastalık Döngüsü ve Epidemiyolojisi

Blumeria’yı Erysiphe’den ayıran özellikler; (a) B. Graminis’in haustoryumları, belirgin, parmak şeklinde çıkıntılara sahiptir. Oysaki Erysiphales’in pek çok üyelerinde haustoryumlar, tokmak şeklindedir. Daha yakından incelendiğinde loblara sahip olduğu görülecektir, ancak bunlar, ana haustoryal yapının etrafında sıkıcı katlanmış olup, küresel bir görünüşe sahiptir.

Hastalık için en uygun koşullar,12-20C sıcaklık ve %98-100 göreceli nemliliktir. 25C’nin üzerindeki sıcaklıklar hastalığın yayılmasını kontrol altına alır. Askosporlar yaz ortasında üretilir. İlkbaharda konidiler, epidemiyolojik olarak daha yoğundur. Koloniler yaşlandıkça konidi üretimi azalır.

Bir büyüme boyunca çok sayıda enfeksiyon döngüsü ortaya çıkabilir.

Savaşımı

Fungus ve yaygın ırkları kontrol edilebildiği sürece dayanıklı çeşitler yetiştirilmeli

Flamura-85, Guadelupe gibi çeşitleri önerilebilir.

Hastalık görülür görülmez, seçici sistemik fungisitlerle ilaçlama yapılmalıdır.

Etken Madde Formulasyon Doz
Tebuconazole WP 75ml/da
Prochloraz WP 100ml/da
Epoxiconazole+carbendazim SC 100ml/da
Difenoconazole+propiconazole EC 500ml/da

Ağ Leke ve Yaprak Çizgi              

Etmen

Pyrenophora ( Drechslera) teres

P.graminea

Belirtileri

Ağ leke ve yaprak çizgi hastalığı ana konukçusu arpadır. İlk belirtiler, yaprak üst yüzeyinde çok küçük, koyu kahverengi lezyonlar halindedir. Bunlar kısa kahverengi çizgiler şeklinde belirtilere dönüşür. Bunlara yakından bakıldığında kahverengi çizgilerden oluşan ağ şeklinde bir yapı görülür.

Hastalık Döngüsü ve Epidemiyolojisi

Hastalık enfekteli tohumlarda ortaya çıkabilir ancak esas inokulum kaynağı, enfekteli anız ve kendiliğinden gelişen bitkilerdir. Hastalık, hava kökenli sporlar yolu ile hızla yayılır. Şiddetli enfeksiyonlarda yapraklar büyük oranda zarar görür.

Savaşımı

Enfeksiyon için potansiyel inokulum olan anız artıkları yok edilmeli,

Dayanıklı çeşit yetiştirilmeli,

Tohum ilaçlaması yapılmalıdır. Önerilen fungisitler:

Etken Madde Formulasyon Doz
Tebuconazole DS 150g/100kg tohum
Tebuconazole WS 150ml/100kg tohum

 

Leave a Reply