Köşeli Yaprak Lekesi – Mercimek Mildiyösü

Etmen
Phaesoisariopsis griseola (Sacc.) Ferraris (=Isariopsis griseola)

Belirtileri
Köşeli yaprak lekesi hastalığının en tipik belirtileri, özellikle hasadın yoğun olarak yapıldığı zamanda ortaya çıkarak belirginleşmektedir.

Etmen, yaprak üzerinde çok sayıda küçük gri-kahverenginde lekeler şeklinde başlayan belirtilere neden olur ve bu lekeler zamanla büyüyerek, birleşip yapraklarda daha belirgin büyük nektorik lezyonlar haline dönüşür. Büyük lezyonların gözlendiği yapraklarda sararmalar, şiddetli enfeksiyonlar sonucunda sararmış yapraklarda aşırı yaprak dökülmeleri ortaya çıkar.

Hastalığın Döngüsü ve Epidemiyolojisi
Hastalık, tüm dünyada görülmesine karşıni tropik ve subtropik alanlarda sıklıkla ortaya çıkar ve verimde, %10-50 arasında kayba neden olur. Etmen, kışı çoğunlukla enfekteli fasulye artıklarında ancak bazen de tohumda geçirir. Yayılma, çoğu zaman rüzgar yolu ile sporlarla gerçekleşir. Nemli koşullarla hastalığın gelişimi için uygundur. Enfekteli yaprakların alt yüzeyinde synnemata şeklinde gelişmiş konidiofor ve konidiler meydana gelir. Belirtilerin oluşabilmesi için en uygun sıcaklık, 24C’dir.

Savaşımı
Temiz tohum kullanılmalı,
Dayanıklı çeşit yetiştirilmeli,
En az 2 yıl nöbetleşe ekim yapılmalı,
Enfekteli bitki artıkları derine gömülmeli,
Toprağa drenaj uygulanmalıdır.

Mercimek Mildiyösü

Etmen
Peronospora lentis

Bu cinse bağlı türler; P. Destructor ( soğan ve yabani sarımsak mildiyösü), P.farinosa (şeker pancarı ve ıspanak mildiyösü),P tabacina (tütün mildiyösü), P.parasitica (şalgam,karnabahar, Brüksel lahanası, duvarı sarmaşığı ve çoban çantasında mildiyö)’dır.

Belirtileri
İlk belirtiler, genç fide döneminde kotiledon yapraklar üzerinde sarımtırak daha sonra kahverengileşen lekeler halinde görülür. Uygun koşullarda hastalık, bitkinin üst yapraklarına doğru yayılarak yaprak ya da yaprakçıkları ve yeni sürgünleri efekte eder. Lokal ve sistemik enfeksiyon yapar.

Hastalık Döngüsü ve Epidemiyolojisi
Hastalık özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde kırmızı mercimek yetiştirilen tüm alanlarda yaygındır. Yağışlı geçen sonbaharda aralık ayının başında ortaya çıkan bu hastalığın zararı Mayıs ayına kadar sürer.

Peronospora, türleri hastalıklı konukçu dokuda, koenositik, hücreler arası miselyum ve belirli konukçu hücrelerde dallanmış,loblu haustoryumlar oluştururlar. Konukçu dokunun etmenle penetrasyonundan sonra, konukçu protoplazması ile etmen arasında reaksiyonlar ortaya çıkar.

Savaşımı
Temiz tohum kullanılmalı,
Sık ekimden kaçınılmalı,
Dayanıklı çeşit yetiştirilmeli,
Hububat ile en az 2 yıl nöbetleşe ekim uygulanmalı,
Geç ekim yapılmalı,